Tänä vuonna kansallispuku täyttää 130 vuotta!
Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.
Tämän tapahtuman muistoksi juhlitaan vuosittain elokuussa kansallispukupäivää koko Suomessa, vaikkakin kansallispuku on oikeasti paljon vanhempi keksintö.
Täällä hetkellä Suomessa on yli 400 erilaista kansallispukuneuvoston hyväksymää kansallispukua. Uusia pukumalleja suunnitellaan historiallisten näytteiden pohjalta sekä tutkitun yleisen tietämyksen perustella. Imatralla ei ole omaa pukua, koska olemme aiemmin kuuluneet Jääsken ja Ruokolahden kuntiin. Kansallispuku on juhlapuku, mutta sitä käytetään myös esimerkiksi kansatanssi ja kansamusiikki ryhmien esiintymisasuina.
Idea kansallispukujen tuuletuksesta on Soja Murto-Hartikaisen, joka on tekstiili ja vaatetusalan artesaani Imatralla. Imatran seudun Kalevalaiset juhlivat 5.8.2010 kansallispuvun syntymäpäivää tuulettamalla omia pukujaan piknikillä Valtion hotellin edustalla, ja siitä lähtien joka vuosi tänä päivänä Valtiohotellin puistossa voidaan nähdä suuri joukko kansallispukuihin pukeutuneita Imatralaisia.
No tietenkin tänä juhlavuonna, 5.08.2015 kansallispuvun ystävät kokoontuivat perinteiselle kansallispuvun tuuletus piknikille. Venäläinen kulttuuriseura ”Lyyra” oli tänä vuonna aktiivisesti mukana juhlassa ja pukeutui Petroskoilaisen vaatesuunnittelijan Irina Poroshina:n ”Kalevala” kokoelman pukuihin. Illalla, Koskenpartaalla oli juhlavuoden kunniaksi konsertti ja kansallispukujen muotinäytös, jossa esitenttii pukuja eri maakunnista.